Senaste inläggen

Av zelvis - 10 januari 2014 14:59


 

Nämnd får ta nytt beslut om vindkraft

Av Elisabeth Sandberg 10 JANUARI 14.00
 

Länsstyrelsen tycker inte att samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg haft fog för beslutet att avslå ansökan om bygglov för ett vindkraftverk och ger dem bakläxa.
Boende i Fjärdingslöv går nu vidare till mark- och miljödomstolen i hopp om att kunna stoppa vindkraftverket i byn.

Annons
 
 

I december beslutade länsstyrelsen att återvisa ärendet om bygglov för vindkraftverket till samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg. Länsstyrelsen beslutade att nämnden ska ta upp ärendet på nytt. Samhällsbyggnadsnämnden sade i somras nej till att bevilja bygglov för vindkraftverket. Motiveringen var att avståndet enligt kommunens översiktsplan ska vara tio gånger verkets höjd. I det här fallet skulle det innebära 1000 meter.

Avståndet mellan det planerade vindkraftverket och byn är bara 500 meter. Det är Eoulus vind som står bakom ansökan.
Länsstyrelsen har nu tittat närmare på ärendet och ger alltså samhällsbyggnadsnämnden bakläxa.
”Kommunens riktlinje om att inte tillåta vindkraftverk närmare samlad bebyggelse än tio gånger verkens totalhöjd kan därför inte anses utgöra skäl att neka bygglov för vindkraftverket ifråga”, skriver länsstyrelsen bland annat i sitt beslut.


Detta beslut har nu ett tiotal bybor överklagat till Mark- och miljödomstolen.
I byn Fjärdingslöv har motståndet hela tiden varit stort. Flera bybor har bett om att få ytterligare tid på sig för att motivera sitt överklagande till Mark- och miljödomstolen. Ägarna till en gård i byn har dock redan hunnit skicka in sin motivering. Gårdens ägare tycker att placeringen av vindkraftverket är olämplig och hoppas att sunt förnuft får råda.

”Det är synnerligen förvånande och osmart att man har för avsikt att förlägga ett 100 meter högt verk intill ett natur- och strövområde och dessutom nära en by med allt vad det innebär av obehag, hälsorisker, fallande fastighetsvärden och osämja för att någon eller några skall kunna berika sig. Vi hoppas att sunt förnuft får råda och att ansökan om byggnation i detta fall avslås”, skriver gårdens ägare i sitt överklagande till domstolen.


Sista ordet är inte sagt i denna frågan och vi fortsätter vår kamp!

ANNONS
Av zelvis - 7 januari 2014 19:40

Efter att ha tagit det vääääldigt lugnt lör, sön och måndag så var det dags att komma tillbaka till vardagen igen. Kylskåpet behövdes fyllas på igen, återvinningscentralen behövdes besökas så jag kunde bli av med lite "skräp", Mammas lägenhet behövdes tittas till och eftersom Mamma kommer tillbaka till korttidsboendet i morgon så behövde jag lämna hennes mediciner och kläder där.

Nu är både kylskåpet och frysen i lägenheten tömda och avstängda och i morgon ska jag städa ur dem ordentligt. Jag tog soporna med mig för jag hade plats i min tunna. Hos Mamma så sorteras det och jag vet inte riktigt hur jag ska göra och för att inte göra fel så var det lättare att ta soporna med hem till mig.

Telefonräkningen till Mamma kom idag och jag ringde och avbeställde telefon, tv och data eftersom Mamma inte kommer hem till lägenheten igen. Onödigt att betala för något som man inte kan utnyttja.

Men herregud vad grejor Mamma har samlat på sig! Det kommer att ta lite tid innan allt onödigt är bortrensat och lägenheten sätts ut till försäljning. Båda förråden på vinden och i källaren är fulla! Sortering först och sedan får jag väl ringa Pingstkyrkans seconhand om de kan komma och hämta det som inte kan sparas. 

Julen är bortstädad och det var riktigt skönt!

Nu skulle det inte skada om vi fick lite sol men det lär väl dröja!

ANNONS
Av zelvis - 4 januari 2014 10:45

Vågar nästan inte säga något om utifall det slår tillbaka på mig men jag tycker att detta året har börjat bra.


Jag, min ena bror och min äldsta moster var på Ortopeden tillsammans på ett vårdplaneringsmöte. Mamma är ju färdig nu på ortopeden, de kan inte inte göra mer för henne utan nu blir det rehabilitering. Sedan tidigare så har Mamma plats på ett korttidsboende och hon har fått beviljat plats på vårdboende  och väntar på att det blir en plats ledig.

Nu handlar det om vilken hjälp och vilka hjälpmedel som hon behöver för att hon ska bli bra i höften.

Jag var beredd på en kamp för att Mamma skulle få det hon behöver men allt gick jättebra. Nu ska Mamma tillbaka till korttidsboendet efter Trettonhelgen. Hade hoppats på att hon skulle få komma dit tidigare för hon tycker det är så tråkigt på sjukhuset, ingenting att göra, inget att läsa, bara en massa dementa tanter på salen som skriker och tjatar, ingen av personalen som har tid att sitta och prata med henne utan de bara flyger förbi i korridoren. Till slut så blev Mamma riktigt ilsken och skällde ut personalen ordentligt och de hade svårt att lugna ner henne igen så hon fick låna telefonen och prata med mig. Då blev lugnad!

När vi var på mötet så var Mamma trevlig och förstod vad vi pratade om i de ögonblicken men knappt 2 minuter senare så hade hon glömt det igen. Alzheimer

Efter mötet stannade vi kvar och pratade med henne och det blev ju om sådant som hade hänt förr som hon kommer ihåg så Mamma blev ju på jättegott humör. Lunchen serverades på salen och inte i någon matsal. Jag förstår att de som är sängliggandes serveras på salen men Mamma som sitter i rullstol ville ju gärna sitta vid ett bord tillsammans med andra och kanske prata några ord med dem. Tyvärr verkar merparten av patienterna (kvinnor) vara  svårt dementa så några konversationer blir det inte.


Idag är en riktig pyjamasdag och jag hasar omkring i morgonrocken jag fick av svägerskan, så varm och gosig.

Igår var det andra kläder som gällde, svart kort skinnjacka (fake), vit spetstopp, den turkosa favoritsjalen som jag fått av dottern när hon var i Turkiet, svarta byxor och stövletter. Igår var det dags att ge väninnan hennes 50-årsfödelsdagsgåva som hon väntat på i en månad nu. Hon visste inget om vad som väntade och enligt hennes barn så har hon varit nervös och orolig inför vad som skulle ske men jag vet att hon blev nöjd med resultatet av kvällen.


Började med att jag åkte hem till henne vid 15 och vi satt och småpratade i nästan en timme och sedan var det dags att åka ut på http://www.spaoco.se/ där massörskan/väninnan fick massage. En skön stund på britsen för henne så att hon blev lite lugnad   . Väninnan fick en liten pratstund efter massagen med massörskan Vicky Segerhagen. De har gått samma utbildning men åren efter varandra och hade en del gemensamt att prata om.


Efteråt körde vi in till Trelleborg igen och gick in på

http://www.restaurangtaipei.se/  där vi åt gott och blev rejält mätta! Där fick vi också möjlighet att i lugn och ro prata om vad som hänt i våra liv de senaste månaderna och det var både roliga saker men tyvärr också tråkiga, så är ju livet.

När middagen var avslutad så blev det dags för lite nöje. Min arbetsgivare sponsrar TrelleborgsRevyn http://trelleborgsrevyn.se/ och hade fått 2 biljetter till förhandstitten/genrepet och de fick jag!  Väninnan blev ju förvånad och glad och för mig var det premiär på att se TrelleborgsRevyn men det blir säkert inte sista gången jag var där. Väninnan och hennes man går årligen på Trelleborgsrevyn, det är en tradition för dem! Så nu har hon en fördel framför mannen, att veta vad som kommer!  

Efter Revyn körde jag väninnan hem och sedan körde jag hem. Det hade varit en lång dag för både väninnan (som var nervös över vad som skulle hända) och för mig som först hade jobbat, fixat lite i Mammas lägenhet (tömt kylskåpet), hemmet och hundarna och sedan anspänningen över kvällen så i natt har jag sovit gott!


Av zelvis - 31 december 2013 15:59

Tittar bara in för att önska er alla Ett Gott Nyår!


Vi hörs nästa år!

Av zelvis - 28 december 2013 20:07

Jag var och hälsade på Mamma på ortopeden i Malmö idag och vilken skillnad mot i torsdags! Mamma var pigg, glad och pratsjuk och på väldigt gott humör !   Jag, min ena bror och hans sambo hälsade på henne på ortopeden och jämfört med i torsdags , som natt och dag!! Mamma blev så glad när vi kom så hon ropade mitt namn högt och sa Min dotter, Min dotter!! Jag tror att man kan säga att hon uppskattade att vi kom!! Mamma satt i rullstol så vi körde in henne i dagrummet och pratade med henne i nästan 2 timmar och hon pratade, fikade och skrattade och var på väldigt gott humör så att jag blev alldeles varm i hela kroppen av glädje ! Till slut märkte vi att hon blev trött så vi körde in henne på rummet och hjälpte henne i säng. Tack o lov för svägerskan som jobbar inom vården, hon var en stor hjälp idag speciellt när vi hjälpte henne i säng då hon blev trött! Nu känns det bra! Att Mamma sedan inte vet varför hon har ont i benet är väl ganska skönt för henne. Hela lårbenskulan är utbytt men Mamma klagar inte över smärtan!


Angående Vindkraftverket som planeras att byggas nära mitt hus så känns det som om det har blivit en lite ljusning för oss som bor här. Jag har fått tag i en mycket bra konsult som redan har hittat en en massa felaktigheter i ansökan och även information till oss berörda. Det har inte gått rätt till och kommunen har inte gjort någon Miljökonsekvensutredning så jag känner lite, lite tillförsikt men man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken!! Konsulten jobbar inte gratis men det jag hoppas på att det löser sig, jag är ju inte ensam!! På måndag ska jag köra in till Länstyrelsen med min ansökan om att lämna svar om 3 veckor. Rent vansinne att skicka ut sådan papper 16 december med begäran om yttrande inom 3 veckor!!! Dessutom har de inte skickat till alla som är berörda så man kan verkligen ifrågasätta deras arbetsätt i denna fråga!1


Förnybar energi är ju verkligen en strålande ide för framtiden men inte inpå knutarna!! Placera dem på ett minsta avstånd av 1.5 km från bebyggelse så störs ingen!  Skuggor, högt svischande ljud, eko studsande mellan husväggarna är ju negativa sidor av Vindkraften. Om placeringen hade varit längre ut på åkrarna hade det inte berört oss lika mycket. Dessutom så har markägaren anlagt en våtmark med hjälp av 3 miljoner i bidrag där det är ett rikt fågelliv, själv har jag sett stork i området och dessutom siktades örn i området i helgen!


Jag är väldigt envis men det handlar om mitt närområde och jag värnar om det. Jag vill kunna gå på långpromenad med Elvis och Zelda utan att huka för ett enormt Vindkraftverk. Vi som bor i området får ju bara nackdelar i fprm av buller, skrämmande vingar och olägenhet. Vinnarna är markägaren och Eulos vindkraftverksbyggarna! Vi får bara olägenheter!!

Nä nu får det räcka med tråkigheter för idag!

Väninnan har kommit upp i den 50-ligan! Välkommen i gänget Carina!

Fredag 3 januari så ska jag hem till Carina för sedan ska vi ut på något som ska vara en hemlighet. Planer är gjorda och jag hoppas att hon blir nöjd med vad jag har planerat!!

Ha en trevlig helg allihopa!!

Jag ska i alla fall njuta och mysa!


Av zelvis - 26 december 2013 16:53

Det har varit flera dagar med oro och det sätter sina spår. Jag är så tung och trött i kroppen så hade jag lagt mig nu så hade jag säkert somnat, det är väl all oro som sätter sina spår. Mamma föll omkull på julafton ca 17.30 och personalen hjälpte henne upp på fötterna igen. Efter några steg så märkte de att hennes ena ben inte riktigt hängde med men Mamma hade inte ont då. Sedan märkte personalen att Mamma började  få mer och mer ont och till slut tillkallade de ambulans som kom strax innan 21.00  De ringde mig vid 21.tiden. I Malmö röntgade de och det visade sig att det var brott på lårbenshalsen  och sedan fick hon vänta på sin tur till operation vilket tog ca 1,5 dygn.

Under hela tiden hon väntade så fick hon vara fastande och det var jobbigt för henne! Till slut blev hon arg och ilsk på personalen, både för att hon var hungrig och för att hon hade ont. Nu när operationen är över får hon smärtstillande men hon hade ändå varit ilsk mot personalen. Jag och min ena bror körde till sjukhuset för att hälsa på Mamma. Mamma sov när vi kom och när jag tog hennes hand så öppnade hon ögonen och försökte säga något men hon var alldeles torr i munnen. Jag gav henne lite vatten och efter att hon hade druckit lite så började hon prata men det var för osammanhängande ord som jag inte förstod något av. Jag bara låtsades hålla med henne och klappa hennes händer och le. Vi fick prata med hennes sjuksköterska som sa att det var alldeles normalt.

Får se hur det är med henne i morgon. Jag kommer att ringa biståndshandläggare i morgon fredag för att höra vad vi ska göra nu och vad som ska hända med Mamma för hon har blivit beviljad vårdboende nu.

Av zelvis - 25 december 2013 12:04

Tråkigheter hände igår strax innan 21.00 i går kväll, julafton.  Mamma trillade på toaletten på korttidsboendet och bröt lårbenshalsen. Hon åkte ambulans in till sjukhuset i Malmö och väntar nu på att opereras. Det kan ske precis när som helst nu från det att hon röntgas fram till kl:17.00. Eftersom hon har fått kraftig smärtlindring i väntan på operation så kör jag inte in till henne förrän imorgon. Hon märker mig inte och jag kan inte hjälpa henne så då är det bättre att jag stannar hemma.

Mamma som trivdes så bra på korttidsboendet så händer detta. Nu måste det väl ändå vara slut på olyckorna tycker jag.


Håller tummarna att allt går bra!

Av zelvis - 24 december 2013 15:38

Vill bara önska allihopa en riktig God Jul!

Här firar jag jul med alla mina tre vuxna barn i lugn och ro. Julklappar har vi slutat med vilket jag tycker är såå skönt. Det är så stressigt ändå innan jul och att  slippa köpa julklappar gör att den julklappsekonomiska stressen inte infinner sig utan bara ett stort lugn. Huvudsaken att vi träffas allihopa och njuter av maten!

Mamma firar jul på korttidsboendet och hon är så nöjd och glad för att vara där. Jag besökte henne i går med lite god choklad och hembakta saffransbiscotti. Hon blev väldigt glad när jag kom och vi satt i hennes rum länge och pratafe. Mamma trivs jättebra och är så glad vilket gör att jag också blir lugn och glad när jag vet att hon har det bra!


Så God Jul allihopa!Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Zelvis med Blogkeen
Följ Zelvis med Bloglovin'

Zelvis gästbok

Besökare

Räknare

Länkar

Carima

http://carima.bloggplatsen.se/


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se