Senaste inläggen

Av zelvis - 7 januari 2014 19:40

Efter att ha tagit det vääääldigt lugnt lör, sön och måndag så var det dags att komma tillbaka till vardagen igen. Kylskåpet behövdes fyllas på igen, återvinningscentralen behövdes besökas så jag kunde bli av med lite "skräp", Mammas lägenhet behövdes tittas till och eftersom Mamma kommer tillbaka till korttidsboendet i morgon så behövde jag lämna hennes mediciner och kläder där.

Nu är både kylskåpet och frysen i lägenheten tömda och avstängda och i morgon ska jag städa ur dem ordentligt. Jag tog soporna med mig för jag hade plats i min tunna. Hos Mamma så sorteras det och jag vet inte riktigt hur jag ska göra och för att inte göra fel så var det lättare att ta soporna med hem till mig.

Telefonräkningen till Mamma kom idag och jag ringde och avbeställde telefon, tv och data eftersom Mamma inte kommer hem till lägenheten igen. Onödigt att betala för något som man inte kan utnyttja.

Men herregud vad grejor Mamma har samlat på sig! Det kommer att ta lite tid innan allt onödigt är bortrensat och lägenheten sätts ut till försäljning. Båda förråden på vinden och i källaren är fulla! Sortering först och sedan får jag väl ringa Pingstkyrkans seconhand om de kan komma och hämta det som inte kan sparas. 

Julen är bortstädad och det var riktigt skönt!

Nu skulle det inte skada om vi fick lite sol men det lär väl dröja!

ANNONS
Av zelvis - 4 januari 2014 10:45

Vågar nästan inte säga något om utifall det slår tillbaka på mig men jag tycker att detta året har börjat bra.


Jag, min ena bror och min äldsta moster var på Ortopeden tillsammans på ett vårdplaneringsmöte. Mamma är ju färdig nu på ortopeden, de kan inte inte göra mer för henne utan nu blir det rehabilitering. Sedan tidigare så har Mamma plats på ett korttidsboende och hon har fått beviljat plats på vårdboende  och väntar på att det blir en plats ledig.

Nu handlar det om vilken hjälp och vilka hjälpmedel som hon behöver för att hon ska bli bra i höften.

Jag var beredd på en kamp för att Mamma skulle få det hon behöver men allt gick jättebra. Nu ska Mamma tillbaka till korttidsboendet efter Trettonhelgen. Hade hoppats på att hon skulle få komma dit tidigare för hon tycker det är så tråkigt på sjukhuset, ingenting att göra, inget att läsa, bara en massa dementa tanter på salen som skriker och tjatar, ingen av personalen som har tid att sitta och prata med henne utan de bara flyger förbi i korridoren. Till slut så blev Mamma riktigt ilsken och skällde ut personalen ordentligt och de hade svårt att lugna ner henne igen så hon fick låna telefonen och prata med mig. Då blev lugnad!

När vi var på mötet så var Mamma trevlig och förstod vad vi pratade om i de ögonblicken men knappt 2 minuter senare så hade hon glömt det igen. Alzheimer

Efter mötet stannade vi kvar och pratade med henne och det blev ju om sådant som hade hänt förr som hon kommer ihåg så Mamma blev ju på jättegott humör. Lunchen serverades på salen och inte i någon matsal. Jag förstår att de som är sängliggandes serveras på salen men Mamma som sitter i rullstol ville ju gärna sitta vid ett bord tillsammans med andra och kanske prata några ord med dem. Tyvärr verkar merparten av patienterna (kvinnor) vara  svårt dementa så några konversationer blir det inte.


Idag är en riktig pyjamasdag och jag hasar omkring i morgonrocken jag fick av svägerskan, så varm och gosig.

Igår var det andra kläder som gällde, svart kort skinnjacka (fake), vit spetstopp, den turkosa favoritsjalen som jag fått av dottern när hon var i Turkiet, svarta byxor och stövletter. Igår var det dags att ge väninnan hennes 50-årsfödelsdagsgåva som hon väntat på i en månad nu. Hon visste inget om vad som väntade och enligt hennes barn så har hon varit nervös och orolig inför vad som skulle ske men jag vet att hon blev nöjd med resultatet av kvällen.


Började med att jag åkte hem till henne vid 15 och vi satt och småpratade i nästan en timme och sedan var det dags att åka ut på http://www.spaoco.se/ där massörskan/väninnan fick massage. En skön stund på britsen för henne så att hon blev lite lugnad   . Väninnan fick en liten pratstund efter massagen med massörskan Vicky Segerhagen. De har gått samma utbildning men åren efter varandra och hade en del gemensamt att prata om.


Efteråt körde vi in till Trelleborg igen och gick in på

http://www.restaurangtaipei.se/  där vi åt gott och blev rejält mätta! Där fick vi också möjlighet att i lugn och ro prata om vad som hänt i våra liv de senaste månaderna och det var både roliga saker men tyvärr också tråkiga, så är ju livet.

När middagen var avslutad så blev det dags för lite nöje. Min arbetsgivare sponsrar TrelleborgsRevyn http://trelleborgsrevyn.se/ och hade fått 2 biljetter till förhandstitten/genrepet och de fick jag!  Väninnan blev ju förvånad och glad och för mig var det premiär på att se TrelleborgsRevyn men det blir säkert inte sista gången jag var där. Väninnan och hennes man går årligen på Trelleborgsrevyn, det är en tradition för dem! Så nu har hon en fördel framför mannen, att veta vad som kommer!  

Efter Revyn körde jag väninnan hem och sedan körde jag hem. Det hade varit en lång dag för både väninnan (som var nervös över vad som skulle hända) och för mig som först hade jobbat, fixat lite i Mammas lägenhet (tömt kylskåpet), hemmet och hundarna och sedan anspänningen över kvällen så i natt har jag sovit gott!


ANNONS
Av zelvis - 31 december 2013 15:59

Tittar bara in för att önska er alla Ett Gott Nyår!


Vi hörs nästa år!

Av zelvis - 28 december 2013 20:07

Jag var och hälsade på Mamma på ortopeden i Malmö idag och vilken skillnad mot i torsdags! Mamma var pigg, glad och pratsjuk och på väldigt gott humör !   Jag, min ena bror och hans sambo hälsade på henne på ortopeden och jämfört med i torsdags , som natt och dag!! Mamma blev så glad när vi kom så hon ropade mitt namn högt och sa Min dotter, Min dotter!! Jag tror att man kan säga att hon uppskattade att vi kom!! Mamma satt i rullstol så vi körde in henne i dagrummet och pratade med henne i nästan 2 timmar och hon pratade, fikade och skrattade och var på väldigt gott humör så att jag blev alldeles varm i hela kroppen av glädje ! Till slut märkte vi att hon blev trött så vi körde in henne på rummet och hjälpte henne i säng. Tack o lov för svägerskan som jobbar inom vården, hon var en stor hjälp idag speciellt när vi hjälpte henne i säng då hon blev trött! Nu känns det bra! Att Mamma sedan inte vet varför hon har ont i benet är väl ganska skönt för henne. Hela lårbenskulan är utbytt men Mamma klagar inte över smärtan!


Angående Vindkraftverket som planeras att byggas nära mitt hus så känns det som om det har blivit en lite ljusning för oss som bor här. Jag har fått tag i en mycket bra konsult som redan har hittat en en massa felaktigheter i ansökan och även information till oss berörda. Det har inte gått rätt till och kommunen har inte gjort någon Miljökonsekvensutredning så jag känner lite, lite tillförsikt men man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken!! Konsulten jobbar inte gratis men det jag hoppas på att det löser sig, jag är ju inte ensam!! På måndag ska jag köra in till Länstyrelsen med min ansökan om att lämna svar om 3 veckor. Rent vansinne att skicka ut sådan papper 16 december med begäran om yttrande inom 3 veckor!!! Dessutom har de inte skickat till alla som är berörda så man kan verkligen ifrågasätta deras arbetsätt i denna fråga!1


Förnybar energi är ju verkligen en strålande ide för framtiden men inte inpå knutarna!! Placera dem på ett minsta avstånd av 1.5 km från bebyggelse så störs ingen!  Skuggor, högt svischande ljud, eko studsande mellan husväggarna är ju negativa sidor av Vindkraften. Om placeringen hade varit längre ut på åkrarna hade det inte berört oss lika mycket. Dessutom så har markägaren anlagt en våtmark med hjälp av 3 miljoner i bidrag där det är ett rikt fågelliv, själv har jag sett stork i området och dessutom siktades örn i området i helgen!


Jag är väldigt envis men det handlar om mitt närområde och jag värnar om det. Jag vill kunna gå på långpromenad med Elvis och Zelda utan att huka för ett enormt Vindkraftverk. Vi som bor i området får ju bara nackdelar i fprm av buller, skrämmande vingar och olägenhet. Vinnarna är markägaren och Eulos vindkraftverksbyggarna! Vi får bara olägenheter!!

Nä nu får det räcka med tråkigheter för idag!

Väninnan har kommit upp i den 50-ligan! Välkommen i gänget Carina!

Fredag 3 januari så ska jag hem till Carina för sedan ska vi ut på något som ska vara en hemlighet. Planer är gjorda och jag hoppas att hon blir nöjd med vad jag har planerat!!

Ha en trevlig helg allihopa!!

Jag ska i alla fall njuta och mysa!


Av zelvis - 26 december 2013 16:53

Det har varit flera dagar med oro och det sätter sina spår. Jag är så tung och trött i kroppen så hade jag lagt mig nu så hade jag säkert somnat, det är väl all oro som sätter sina spår. Mamma föll omkull på julafton ca 17.30 och personalen hjälpte henne upp på fötterna igen. Efter några steg så märkte de att hennes ena ben inte riktigt hängde med men Mamma hade inte ont då. Sedan märkte personalen att Mamma började  få mer och mer ont och till slut tillkallade de ambulans som kom strax innan 21.00  De ringde mig vid 21.tiden. I Malmö röntgade de och det visade sig att det var brott på lårbenshalsen  och sedan fick hon vänta på sin tur till operation vilket tog ca 1,5 dygn.

Under hela tiden hon väntade så fick hon vara fastande och det var jobbigt för henne! Till slut blev hon arg och ilsk på personalen, både för att hon var hungrig och för att hon hade ont. Nu när operationen är över får hon smärtstillande men hon hade ändå varit ilsk mot personalen. Jag och min ena bror körde till sjukhuset för att hälsa på Mamma. Mamma sov när vi kom och när jag tog hennes hand så öppnade hon ögonen och försökte säga något men hon var alldeles torr i munnen. Jag gav henne lite vatten och efter att hon hade druckit lite så började hon prata men det var för osammanhängande ord som jag inte förstod något av. Jag bara låtsades hålla med henne och klappa hennes händer och le. Vi fick prata med hennes sjuksköterska som sa att det var alldeles normalt.

Får se hur det är med henne i morgon. Jag kommer att ringa biståndshandläggare i morgon fredag för att höra vad vi ska göra nu och vad som ska hända med Mamma för hon har blivit beviljad vårdboende nu.

Av zelvis - 25 december 2013 12:04

Tråkigheter hände igår strax innan 21.00 i går kväll, julafton.  Mamma trillade på toaletten på korttidsboendet och bröt lårbenshalsen. Hon åkte ambulans in till sjukhuset i Malmö och väntar nu på att opereras. Det kan ske precis när som helst nu från det att hon röntgas fram till kl:17.00. Eftersom hon har fått kraftig smärtlindring i väntan på operation så kör jag inte in till henne förrän imorgon. Hon märker mig inte och jag kan inte hjälpa henne så då är det bättre att jag stannar hemma.

Mamma som trivdes så bra på korttidsboendet så händer detta. Nu måste det väl ändå vara slut på olyckorna tycker jag.


Håller tummarna att allt går bra!

Av zelvis - 24 december 2013 15:38

Vill bara önska allihopa en riktig God Jul!

Här firar jag jul med alla mina tre vuxna barn i lugn och ro. Julklappar har vi slutat med vilket jag tycker är såå skönt. Det är så stressigt ändå innan jul och att  slippa köpa julklappar gör att den julklappsekonomiska stressen inte infinner sig utan bara ett stort lugn. Huvudsaken att vi träffas allihopa och njuter av maten!

Mamma firar jul på korttidsboendet och hon är så nöjd och glad för att vara där. Jag besökte henne i går med lite god choklad och hembakta saffransbiscotti. Hon blev väldigt glad när jag kom och vi satt i hennes rum länge och pratafe. Mamma trivs jättebra och är så glad vilket gör att jag också blir lugn och glad när jag vet att hon har det bra!


Så God Jul allihopa!Av zelvis - 21 december 2013 19:41

Ja nu har jag äntligen tagit mig i kragen och ska blogga igen, tack Sancha http://sancha.bloggplatsen.se/  för sparken ;), den behövdes! Vill bara varna för att det kan bli ett långt inlägg då det har hänt en del.


Tyvärr så har det varit en väldig jobbig period sedan sist jag bloggade och det är inte över ännu men  nu har det har blivit  lite lugnare för mig. Som jag har berättat tidigare så har min Mamma Alzheimers sjukdom och den har accelererat fort de senaste månaderna. Som storasyster, enda dotter och den som bor närmast Mamma är det jag som har hjälp Mamma och den som har har haft tätast kontakt med henne. Sedan i våras så har jag märkt hur sämre och sämre Mamma har blivit, hon har gått ner mycket i vikt, hon har ringt många samtal till mig, ibland över 30 samtal på en dag, till slut så knöt sig magen på mig ordentligt när telefonen ringde. Mamma menade ju inget illa utan ville prata med mig och få bekräftelse.  Att Mamma fick svar på sina frågor var hennes trygghet men samtidigt så blev jag lidande ;(. Ibland var jag tvungen att lägga av telefonluren för att överhuvudtaget få någon sömn men då gick ändå tel.svararen in så Mamma fick pratat av sig på den!

Mamma har haft hemhjälp med medicineringen och sällskap vid måltiderna, hon har gått på Dagverksamheten ibland men oftast inte. Jag har hjälpt henne med inköp, matlagning, städning, betalat räkningar, följt med till läkare, ja allt som hon inte har kunnat klarar av själv.

Men till slut så gick det inte längre, min gräns var nådd.

Mamma bodde med sin förra man i hus i Lund men det sålde hon när maken dig för snart 7 år sedan och så köpte hon lägenheten i Trelleborg som hon bor idag. Den senaste månaden så fick hon för sig att lägenheten inte var hennes utan bara en sommarlägenhet och att hon bodde i lägenhet i Lund. Jag har lugnt förklarat för henne hur det är och det godtog hon i ca 5 minuter sedan var hon tillbaka till samma sak igen att hon hade lägenhet i Lund, vanföreställningar. Hon har också hallucinerat och ringt mig för att jag ska hjälpa henne med hennes 2 pojkar 4 och 6 år som är ute och ränner på nätterna.

Flera gånger sa hon att hon skulle tillbaka till Lund men jag trodde ju aldrig att hon verkligen skulle åka. Så fel jag hade!

Jag var på ett möte i Byarådet  http://www.byaradettrelleborg.se/  utanför staden och hade fått skjuts dit av en styrelseledarmot så jag hade inte bilen med mig. Då ringde mobilen och en arbetskamrat ringde mig angående min Mamma. Jag jobbar på en låsfirma och min arbetskamrat hade blivit inringd på ett akutjobb med en kvinna som hade tappat sina nycklar, den kvinnan var min Mamma. Mamma hade fått för sig att hon skulle ta bussen till Lund tillsammans med katten och några personliga ägodelar. Mamma hade tryckt ner stackars Svarten 17 år knappt 2 kg i Dra-Matenväskan när det knappt var mer än några plusgrader ute, stackars katt. Mamma hade irrat omkring, tappat sina nycklar och till slut hade en vänlig själ hjälpt henne hem men hon kunde ju inte komma in i lägenheten utan nycklar. En granne förbarmade sig över henne så hon fick komma in i värmen och vänta. Det löste sig till sist då arbetskamraten hämtade reservnycklarna som jag hade med mig och kopierade nycklarna till Mamma så hon kunde komma in i sin läge

Nästa dag ringde jag till Biståndshandläggaren och då blev det bestämt att Mamma skulle stå på kö till ett vårdboende.

Till slut fick jag Mamma att gå med på att avliva katten då hade han gått ner sig rejält i vikt bara på de senaste månaderna, jag tror faktiskt att Mamma glömde ge honom mat. Han vägde till slut bara ca 1,5 kg. Mamma var med hela tiden hos veterinären och det blev en lugn och fin stund hos veterinären och sedan tog jag hem honom och han vilar nu i min trädgård. Bara någon timme efteråt så hade Mamma glömt det och började ringa och fråga efter katten. Hon får samma svar hela tiden men hon kan bara ta det till sig en liten stund sedan kommer frågan igen.


Eftersom Mamma var ute och irrade runt på kvällarna så skulle hemtjänsten kolla henne på nätterna så att hon inte gick ut då. Hemtjänsten kollade henne varannan timme och lyckades då att väcka henne så då sov hon på dagarna istället!

Sedan inträffade 2 incidenter som kunde ha gått riktigt illa, Mamma hittades utan för huset i bara en tunn kofta men kunde ledas hem igen av vaktmästaren som tack och lov uppmärksammade henne. Senare samma dag så tog hon på sig och gick ner till busstationen för att ta bussen till Lund men hon hade inget busskort eller kontokort och verkade så förvirrad att Polisen tillkallades och de körde henne hem. Då tog det fyr i H-et, nu tyckte jag att det hade gått för långt och jag krävde att Mamma skulle in på korttidsboende omedelbart innan något mer allvarligt hände! Det tog en dag sedan fick hon plats på korttidsboendet och i torsdags följde jag med henne dit.

Vi kom när lunchen var över men det fanns soppa kvar till Mamma som åt med god aptit. Jag stannade kvar i drygt 1,5 timme innan jag lämnade henne där trygg med att veta att hon har det bra där. Så fort det blir något ledigt vårdboende så ska hon dit så hon kommer inte hem emellan.

Jag kollar hennes lägenhet varannan dag men inget kommer att göras med den nu innan årskiftet men sedan så ska ju den städas och sättas ut till försäljning. Mamma har varit hos advokat innan hon blev dålig och skrivet fullmakt till mig att sälja hennes lägenhet men inget blir som sagt gjort innan årskiftet, tack och lov. Så skönt att alla papper har skrivits hos advokat så vi vet vad Mamma vill att vi ska göra. Det känns tryggt att veta.

På kvällen när Mamma kom in på korttidsboende så var det som om någon hade klubbat ner mig. Så trött och öm i kroppen och jag fick migränanfall i fredags så jag kunde inte arbeta. Det var nog spänningarna i kroppen som släppte nu när jag inte behöver oroa mig så mycket för Mamma! Oroa mig får jag ju ändå göra men nu är hon i allafall inte ensam!


 

Då skulle man kanske tro att jag får en lugn jul i år och ett lugnt avslut på året men så blir det inte.  Vindkraftsverket på 100 m som planeras att byggas här hänger fortfarande över mig/oss. Bygglovsansökan blev inte godkänd i kommunen så Bolaget överklagade beslutet till Länstyrelsen som avslog Trelleborg Kommuns avslag så nu måste vi få ihop en överklagan innan 6 januari. Det är andra julen i rad som vi har detta hängande över oss!


Så nu hoppas att jag att nästa år blir ett bättre år än detta och ja Sancha, jag ska skärpa mig och blogga mer, lovar!


Snart nytt år var tar tiden vägen?

Det börjar ju bra 3 januari för då ska jag ta ut väninnan på en trevlig kväll vad vi ska göra är hemligt. Hon fyllde 50 år nu i början på december och jag uppvaktade med en blomsterbukett och att hon ska hålla 3 januari öppet för då ska vi hitta på något.

Men innan dess ska det firas både jul och nyår!


Önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Zelvis med Blogkeen
Följ Zelvis med Bloglovin'

Zelvis gästbok

Besökare

Räknare

Länkar

Carima

http://carima.bloggplatsen.se/


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se