Senaste inläggen

Av zelvis - 11 februari 2014 12:38

Jag hade gjort upp planer för vad jag skulle göra i går men de ändrades redan när jag kom in på jobbet på morgonen när jag fick ett samtal på mobilen från ortopeden i Malmö. Sköterskan som ringde talade om att Mamma skulle till Silverängens korttidsboende i Trelleborg på förmiddagen. http://www.trelleborg.se/sv/omsorg-hjalp/boenden-sarskilda/sarskilt-boende. Efter arbetet körde jag till korttidsboendet (som Mamma var på senast) och hämtade hennes tillhörigheter och fortsatte till Silverängen och där hade Mamma precis flyttat in.


Mamma blev såå glad när jag kom dit! Sjukgymnasten var där och ställde in Mammas rullator och en sjuksköterska höll på att ordna med Mammas mediciner.

Jag hängde in hennes kläder och satte in necesären i duschrummet och sedan satte jag mig ner och pratade med henne.


Rummet är väldigt stort men avdelat i två delar, en sovavdelning med ett litet pentry och en vardagsrumsavdelning med en soffa, bord, bokhylla och en fåtölj. Det finns en möblerad, inglasad balkong med utgång från vardagsrumsavdelningen. Tapeterna är gula med ett litet mönster, väldigt lugn och vilsam tapet. Duschrummet/toaletten är väldigt stort och fräscht. 

Mamma sa genast att: Här kommer jag att trivas!  


I jämförelse till hur det var på sjukhuset så är det som natt och dag! Det märktes även på Mamma för hon var så Glad! På sjukhuset var hon förvirrad och ilsken! Inte konstigt egentligen, stora salar med 6 dementa tanter i varje sal som skrek och var oroliga det ingav ju verkligen ingen lugn stämning. Är man då orolig och personalen inte har varken tid eller rätt utbildning till att hantera de olika patienterna så smittar det av sig till patienterna!


Jag stannade hos Mamma i nästan 1 1/2 timme och under den tiden fick hon lunch, Korv Stroganoff med potatis och sedan jordgubbskräm med grädde. Hon tömde tallrikarna!! Hon tyckte inte om sjukhusmaten men detta tyckte hon om!!

Från Silverängen körde jag till Tappershus i Anderslöv. Jag mailade till dem och frågade om jag kunde få komma för att ta mått på rummet med tanke på möbleringen. Efter 3 nästan 4 veckor hade jag fortfarande inte fått något svar så jag ringde föreståndaren som inte visste något om något email. E-mail adressen jag hade skickat till hade inte hon men varför stod den då på kommunens hemsidan för Tappershus och vart gick emailet? Det hade hon ingen aning om!


I allafall jag kom dit och in på rummet som hade blivit tapetserat med en vit strukturtapet ,så fräscht! Mattan var inte bytt ännu men det skulle ske de närmaste veckorna. Måtten blev tagna och nu ska jag och brodern planera för hennes möblering och flytt.

Jag fick ett trevligt mottagande av en av de boende när jag kom in på avdelningen. Hon frågade vem jag var och var jag bodde, jag skojade lite med henne och frågade om hon var Portvakten och då började hon skratta högt och hjärtligt!  Personalen började också skratta, ett varmt skratt, och även några boenden skrattade. Tänk så lite som behövs för att göra någon glad!

ANNONS
Av zelvis - 9 februari 2014 18:56

Ja det kan man ju kalla röjningen i Mammas lägenhet, en riktig följetong! Jag har blivit klar med köket nu, det är bara våttorka golvet kvar. Badrummet står på tur sedan och jag hoppas att jag blir klar denna veckan för jag är kräkfärdig på det nu!


I onsdags kväll var det dags för årets första Byarådsmöte  http://www.byaradettrelleborg.se/  som hölls hemma hos ordföranden i Gärdslöv. Många punkter på dagordningen avhandlades och en del ska vi ta upp på mötet med kommunen 17 februari. Det var avloppsfrågan, cykelvägar, bredband och Asylsökanden i Grönby http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDIQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.sydsvenskan.se%2Fomkretsen%2Ftrelleborg%2Fkommunen-visste-inte-om-nytt-asylboende%2F&ei=-sj3UuPVPLDT4QSZw4CQCg&usg=AFQjCNH2Lx2YAf0_NSEBn0ju-QIneZk2ZA&bvm=bv.60983673,d.bGE 

Sekreteraren i vår styrelse bor granne med dem och har själv sett hur illa de bor där med dålig och ibland ingen värme, många saknar madrasser och varma kläder, kan ingen engelska och kan inte göra sig förstådda, bråk mellan asylsökandena pga. språksvårigheterna, problem med att ta sig in till Anderslöv för att köpa mat och ladda telefonkort då de inte förstår det här med jojo-kort, 2 spisar till 16 personer och propparna går i ett, barnen ska till skolan vardå och hur ska de ta sig dit?, barnen har inga leksaker ja listan kan göras lång! Sekreteraren har utnyttjat sina kontakter och ordnat fram en del till dem men ska det verkligen gå till så? Så ska de verkligen inte behöva ha det! Det är inte frågan om någon lyx utan ett drägligt och tryggt boende!


Denna helgen tog jag en paus från städningen för att ägna mig åt att göra 2 smörgåstårtor till en vän. Det tar sin lilla tid, ca 4-5 tim, för att göra smörgåstårtor till 36 personer men med lite pauser emellan så går det bra.

Att man sedan får ett telefonsamtal från beställaren med ett STORT TACK från henne och hennes JÄTTENÖJDA GÄSTER gör det mödan värt!   ANNONS
Av zelvis - 4 februari 2014 19:58

Jag och ena brodern besökte Mamma på Ortopeden i söndags. Vi såg att hon satt långt ner i korridoren och hon vände sig mot oss så då vinkade jag. Efter en liten stund så vinkade hon tveksamt tillbaka och när vi kom närmare så såg hon vem vi var och blev glad! Hon hade inte sina glasögon (försvann på ortopeden förra gången hon blev opererad) så hon såg ju inte vem vi var förrän vi var nästan framme hos henne.  Vi satte oss ner hos henne och pratade och hon sa själv att hon hade varit arg på personalen för de lät henne inte gå hem! Hon hade blivit så arg så hon tog tag i sköterskans hår och skulle rycka till men som tur var så hejdade hon sig. Tjejen/sköterskan kom efter en liten stund fram till oss så jag bad om ursäkt för Mammas humör och uppförande men tjejen bara skrattade bort och var hur vänlig som helst mot Mamma och oss. Vilken fantastisk personal!

Jag kollade i Mammas skåp för att se vad hon hade fått med sig och där var en plastkasse med en t-shirt och Mammas glasögon! Nästa gång tar jag med mig kläder och inneskor och jacka för det kom inte med från korttidsboendet när Mamma föll och bröt lårbenet nu senast.

Jag tyckte att Mamma var mer virrig och snurrig än hon brukar vara men jag ringde till en väninna och hon sa att det är mycket vanligt efter det som Mamma har varit med om men att det brukar bli bättre efter en tid.


Jag håller fortfarande på och röjer i Mammas lägenhet och nu börjar jag se ljuset i tunneln   

Det tar lite tid för att jag har inte varit på Topp pga. min nacksmärta och Fibromyalgin. Så när det var som värst så var det viktigast för mig att sköta mitt Arbeta så röjningen i Mammas lägenhet fick vänta.

Jag måste gå igenom allt, sortera och kontrollera så att jag inte slänger något av misstag. När jag gick igenom hennes bokhylla i sovrummet så hittade jag 2 fjärrkontroller till TV`n gömda bakom böckerna!

Mamma gömde flera fjärrkontroller i våras så hon kunde inte se på TV. Varje gång så fick jag beställa en ny från Telia så till slut efter beställning av totalt 4 fjärrkontroller så gav jag upp och sedan dess har Mamma inte tittat på TV men hon verkar inte sakna det!


I lördags var jag hembjuden till grannarna på Asklunda, gården bakom mitt hus (och flera andras)

Elisabeth ville prata med mig angående Vindkraftverket då hon fick uppskov till 6 februari med att komma in med sina synpunkter. Hon fick en del papper av mig, bl.a min Överklagan som hon kunde ha som hjälp vid hennes överklagan. Vi hade en riktigt trevlig stund tillsammans i deras trivsamma kök! De har renoverat och håller fortfarande på och den stora gården kommer att ta tid innan den blir färdig men det blir jättefint!! En gammal fyrlängad gård med massor av utrymme!  Vakthund har de också, en liten Jack Russel tik som heter Ängla. Ängla har en jättelen päls och är en riktig kelgris och har världens näpnaste ansikte! Trots att Ängla är så liten i storlek så har hon ett skall som låter som om det kom från en stor hund som t.ex Schäfer! Det skallet kan nog skrämma bort en hel del objudna gäster.

Elisabeths man Pierre är fotograf och håller på att göra ett galleri i en av längorna. Det kommer att bli en slags konstrunda häromkring och där ska Pierre vara med! Jätteroligt när det händer något som detta som kan sätta Fjärdingslöv på kartan. Vi får hjälpas åt med att göra lite reklam för dem.    

  

Pierre och Elisabeth och deras pojkar har bjudit in hela byn till Valborgsmässobål. Jättetrevlig initiativ! De har samlat en massa ris och annat och kom då på idén att bjuda in alla bybor till Valborgsmässobål.

Byalaget kommer att bjuda på korv och dricka! Det kunde vara trevligt om någon kunde sjunga också men det får vi diskutera på styrelsemötet.


Visst är det bra med de nya mobiltelefonerna eller hur?!

I allafall när de fungerar men det gör inte min längre så sedan i igår är den inlämnad för lagning. Det mesta fungerade men inte ljudet när man ringde. Jag kunde inte höra vem det var som ringde och det kunde inte uppringaren heller. Som lånetelefon fick jag en gammal Nokia som fungerar! Nu är det bara att vänta tills att min blir klar.


Av zelvis - 31 januari 2014 13:45

Igår var sista dagen för att ombesiktiga min bil, fick en anmärkning på sidospegeln på förarsidan, fastsättning lös (jävla smitare på parkeringen) och att Lambdavärde låg 0.02 för högt över gränsen på 1,04. Spegeln fixades och igår körde jag in och ombesiktade. Innan dess så fyllde jag på med 2 flaskor karburatorsprit och tog motorvägen in till Malmö , rundade Mobilia och tog motorvägen tillbaka till Trelleborg för att köra vidare till Besikta. Bilen blev godkänd, lambdavärdet var nu nere på 1,02!!  Vid besiktningen när den inte blev godkänd så körde jag en kall bil knappt 2 km från jobbet till besiktningen så karburatorn hann inte att bli varm därav det högre värdet. Det misstaget gör jag aldrig om så nästa gång ska jag se till att jag har kört bilen varm innan besiktningen! Man lär av misstagen!


I allafall när jag körde mot Malmö så såg jag en rosa bil i backspegeln som körde om och då såg jag vems bil det var. Den starkt rosa bilen med texten YOHIO lyste upp grådasket! Jag vet inte om det var Yohio som körde men jag vinkade när de körde förbi och fick en vink tillbaka från en blond person! Tur att jag inte hade några tonårstjejer i bilen för då hade jag väl varit döv nu!!  


Mamma har nu äntligen blivit opererad och när jag ringer och frågar hur det är med henne så säger de att hon är väldigt trött och sover mycket.    Tacka f¤n för det, så som hon har blivit behandlad!! Ursäkta svordomen men jag blir så arg när jag tänker på hur min Mamma har fått ligga fastande med smärtstillande och vänta i flera dagar på att bli opererad.

Jag funderar på att gå vidare med saken för Mamma har inte fått en bra behandling.

Ha en trevlig helg!


Av zelvis - 29 januari 2014 09:27

Idag kom jag inte ut när jag skulle åka och jobba för snön som låg på åkerns norr om mitt hus har blåst in på vägen och framför min port och det ligger upp till 60-80 cm höga snödrivor på vissa ställen. Jag fick klättra över staketet för porten gick inte att öppna! Vägen syns inte och det gör inte Plogbilen heller fast de är väl upptagna med att röja på de större vägarna. Skolorna är inställda och det är många busslinjer också. Det är inte snön som är problemet utan den hårda vinden.

Jag får se hur det ser ut senare idag om jag kan köra och jobba. Skulle egentligen kört och hälsat på Mamma men hon är fortfarande inte opererad 76 timmar! efter fallolyckan och har fått lugnande så jag vet att hon är omhändertagen. Jag riskerar inte att sitta fast i en snödriva med denna kylan utan stannar hemma.

Hoppas att Mamma blir opererad idag!

Bara för att man är gammal och har en dementdiagnos så ska man accepterera att vänta längre än andra patienter trots att dödligheten är större för äldre som får vänta länge! Det är inte rätt!

Av zelvis - 27 januari 2014 14:58

När telefonerna ,hem och mobil, ringer på natten så blir jag orolig och nervös över vilka nyheter/olyckor som nu har hänt någon i familjen.

I morse 04.36 ringde först hemtelefonen och sedan mobilen och jag var långt borta i drömmarnas värld så det tog lite tid innan jag reagerade och svarade. Det var en sjuksköterska från korttidsenheten som talade om att Mamma hade blivit dålig och kräkts på golvet (calicivirus- vinterkräksjuka fick jag reda på senare ) och sedan halkat i sörjan med följd av att nu bröts det andra lårbenet!!

De väntade på att ambulansen skulle komma och hämta henne för vidare färd till akuten i Malmö och ringde mig innan de gav sig av. Jag ringde min ena bror och talade om vad om hänt så att han var informerad.

Jag körde till akuten i Malmö men tog det väldigt lugnt och unnade mig en kopp thè innan jag körde, det var inte lönt att stressa iväg dessutom snöade och de varnade för halka på radion, Mamma blir ju knappast bättre av att jag kommer fortare fram till henne. Nej, jag tog det lugnt och när jag körde så tog jag det försiktigt.


När jag kom fram så var det alldeles tomt i väntrummet och jag blev visad till Mammas rum, ett isoleringsrum. Hon sov och efter en liten stund kom en sjuksköterska in och tog prover på Mamma. Mamma hade fått en hel del smärtstillande och märkte inte att jag var där. Skönt för henne att inte ha så ont men för en dement människa så måste det ha varit väldigt oroligt allt som hände runt henne.

De hade röntgat hennes ben och hon låg och väntade på att bli operera det andra lårbenet och under tiden hade hon fått smärtstillande och sov.

Jag stannade i drygt en timme men Mamma behövde vila så jag körde hem. Jag köpte frukostbröd och gott pålägg med mig hem så det blev en långfrukost hemma.  

Jag hade kunnat köra och jobba men jag ville inte riskera att smitta ner mina arbetskamrater med kräksjuka, det är en inkubationstid på 12-48 timmar så jag får nog snällt hålla mig hemma.

Nu får vi bara avvakta tills vi får fler nyheter om operationen.


Av zelvis - 25 januari 2014 17:04

Jag rensar och rensar i Mammas lägenhet och det som inte är något att ha eller att spara lämnar jag på återvinningstationen och dit har blivit många turer de senaste dagarna!  Igår blev det 2 och i dag 4 turer plus att jag har lämnat till Pingstkyrkans secondhand. Men fortfarande har jag en hel del kvar att gå igenom så jag vet var och hur jag ska spendera söndagen   


Efter turerna så körde jag och handlade och sedan hem. Hade precis fått i mig en kopp the och en smörgås när telefonen ringde. Det var korttidsboendet som bad om min hjälp  . Mamma ville inte vara kvar på boendet utan skulle hem och tog på sig ytterkläderna och var på väg nerför trapporna innan de fick stopp på henne. De försökte på alla sätt att lirka och övertala henne men hon blev bara mer och mer ilsken och skällde ut alla som kom i hennes väg. Alla var enligt henne idioter och när personalen ville ge henne en lugnande tablett så exploderade Mamma och de andra på vårdboendet blev oroliga så då ringde personalen de efter mig. 


När jag kom dit så såg jag hur hon vandrade upp och ner i korridoren och stannade till och skällde på alla som kom i hennes väg. Alla var i Mammas ögon idioter och hon skulle hem! Till slut fick hon syn på mig och då fick jag mig också en utskällning!

Jag lyckades lirka och övertala henne att vi skulle gå in på hennes rum  och väl där så fick jag förklarat för henne flera gånger anledningen till hon var där och varför hon inte kunde gå hem. Det krävdes en hel för att hon skulle tro på mig men till slut så gick det. Jag fick henne till och med att skratta åt elände och då blev det genast bättre.

Jag stannade i drygt en timme och precis innan jag skulle gå så frågade jag om hon var hungrig och det var hon! Kanske var det därför som hon var på så dåligt humör?! Jag bad personalen att ge henne lite thè och smörgås och det skulle de fixa.


På måndag ska jag ringa Tappershus och be om att få komma dit och ta mått och lite bilder på rummet. Det blir lite lättare att planera möbleringen inför Mammas nflyttning med måtten.


Nu ska jag i allafall njuta av lördagskvällen.
Av zelvis - 23 januari 2014 14:10

Idag är min lediga dag från jobbet och idag pausar jag också från att rensa i Mammas lägenhet och bara tar det lugnt. Nacken värker rejält och ryggen och lederna ömmar. När kroppen säger ifrån måste jag lyssna på den och ta hand om mig. Vetevärmaren, eldriven värmeväst, smärtstillande medicin och 2 värmekaminer vid namn Zelda och Elvis ska nog göra att värken lindras.

Det blir lite mycket för mig att vara där varje dag så en paus är välbehövlig.

Jag tillbringade flera timmar i lägenheten igår med att rensa , sortera och städa. 2 rundor till återvinningen blev det också igår så jag har inte legat på latsidan inte.

Jag körde in till Länsstyrelsen i Malmö med min och mina grannars överklagan av Länsstyrelsen beslut i måndags. Jag litar inte på Posten i detta för oss viktiga ärendet.

Jag  har kontaktat Skånes Ornitologiska Förening angående våtmarken och fick ett svar i söndags som var positivt för oss .

Här är ett litet utdrag:


Vår policy vad gäller vindkraft är att de helst ska placeras i öppna, fågelfattiga marker. Om det inte vore för den anlagda våtmarken är jag rädd att ert område hade ansetts som ett lämpligt område. Men - våtmarker och vindkraftverk hör inte riktigt ihop. I den utredning som Naturvårdsverket gjorde via Vindvalom ”Vindkraftens effekter på fåglar och fladdermöss” (Naturvårdsverkets rapport 6467).anges rekommenderat skyddsavstånd vid våtmarker (främst gällande för gäss, änder, vadare och måsfåglar) till omkring 500 meter.
Bland rovfåglarna är det sannolikt främst brun kärrhök, ormvråk och röd glada som ses i området. Men av häckande rovfåglar blir det nog inte så många - kanske ett par av vardera röd glada och brun kärrhök i grannskapet?
Det ni bör trycka på är att verket inte kan placeras "mitt i" våtmarken samt referera till rådet i rapporten som jag nämnde.
 
 
Det som var positivt var att brun Kärrhök, Ormvråk och Röd Glada finns och häckar i området. Röd Glada är fridlyst och det var just att häckande Röd Glada som stoppade ett Vindkraftverk i Ulatorp utanför Hörby.
 
Slaget är inte förlorat än!
 
 
 
 
 
 Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Zelvis med Blogkeen
Följ Zelvis med Bloglovin'

Zelvis gästbok

Besökare

Räknare

Länkar

Carima

http://carima.bloggplatsen.se/


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se