Senaste inläggen

Av zelvis - 24 december 2013 15:38

Vill bara önska allihopa en riktig God Jul!

Här firar jag jul med alla mina tre vuxna barn i lugn och ro. Julklappar har vi slutat med vilket jag tycker är såå skönt. Det är så stressigt ändå innan jul och att  slippa köpa julklappar gör att den julklappsekonomiska stressen inte infinner sig utan bara ett stort lugn. Huvudsaken att vi träffas allihopa och njuter av maten!

Mamma firar jul på korttidsboendet och hon är så nöjd och glad för att vara där. Jag besökte henne i går med lite god choklad och hembakta saffransbiscotti. Hon blev väldigt glad när jag kom och vi satt i hennes rum länge och pratafe. Mamma trivs jättebra och är så glad vilket gör att jag också blir lugn och glad när jag vet att hon har det bra!


Så God Jul allihopa!ANNONS
Av zelvis - 21 december 2013 19:41

Ja nu har jag äntligen tagit mig i kragen och ska blogga igen, tack Sancha http://sancha.bloggplatsen.se/  för sparken ;), den behövdes! Vill bara varna för att det kan bli ett långt inlägg då det har hänt en del.


Tyvärr så har det varit en väldig jobbig period sedan sist jag bloggade och det är inte över ännu men  nu har det har blivit  lite lugnare för mig. Som jag har berättat tidigare så har min Mamma Alzheimers sjukdom och den har accelererat fort de senaste månaderna. Som storasyster, enda dotter och den som bor närmast Mamma är det jag som har hjälp Mamma och den som har har haft tätast kontakt med henne. Sedan i våras så har jag märkt hur sämre och sämre Mamma har blivit, hon har gått ner mycket i vikt, hon har ringt många samtal till mig, ibland över 30 samtal på en dag, till slut så knöt sig magen på mig ordentligt när telefonen ringde. Mamma menade ju inget illa utan ville prata med mig och få bekräftelse.  Att Mamma fick svar på sina frågor var hennes trygghet men samtidigt så blev jag lidande ;(. Ibland var jag tvungen att lägga av telefonluren för att överhuvudtaget få någon sömn men då gick ändå tel.svararen in så Mamma fick pratat av sig på den!

Mamma har haft hemhjälp med medicineringen och sällskap vid måltiderna, hon har gått på Dagverksamheten ibland men oftast inte. Jag har hjälpt henne med inköp, matlagning, städning, betalat räkningar, följt med till läkare, ja allt som hon inte har kunnat klarar av själv.

Men till slut så gick det inte längre, min gräns var nådd.

Mamma bodde med sin förra man i hus i Lund men det sålde hon när maken dig för snart 7 år sedan och så köpte hon lägenheten i Trelleborg som hon bor idag. Den senaste månaden så fick hon för sig att lägenheten inte var hennes utan bara en sommarlägenhet och att hon bodde i lägenhet i Lund. Jag har lugnt förklarat för henne hur det är och det godtog hon i ca 5 minuter sedan var hon tillbaka till samma sak igen att hon hade lägenhet i Lund, vanföreställningar. Hon har också hallucinerat och ringt mig för att jag ska hjälpa henne med hennes 2 pojkar 4 och 6 år som är ute och ränner på nätterna.

Flera gånger sa hon att hon skulle tillbaka till Lund men jag trodde ju aldrig att hon verkligen skulle åka. Så fel jag hade!

Jag var på ett möte i Byarådet  http://www.byaradettrelleborg.se/  utanför staden och hade fått skjuts dit av en styrelseledarmot så jag hade inte bilen med mig. Då ringde mobilen och en arbetskamrat ringde mig angående min Mamma. Jag jobbar på en låsfirma och min arbetskamrat hade blivit inringd på ett akutjobb med en kvinna som hade tappat sina nycklar, den kvinnan var min Mamma. Mamma hade fått för sig att hon skulle ta bussen till Lund tillsammans med katten och några personliga ägodelar. Mamma hade tryckt ner stackars Svarten 17 år knappt 2 kg i Dra-Matenväskan när det knappt var mer än några plusgrader ute, stackars katt. Mamma hade irrat omkring, tappat sina nycklar och till slut hade en vänlig själ hjälpt henne hem men hon kunde ju inte komma in i lägenheten utan nycklar. En granne förbarmade sig över henne så hon fick komma in i värmen och vänta. Det löste sig till sist då arbetskamraten hämtade reservnycklarna som jag hade med mig och kopierade nycklarna till Mamma så hon kunde komma in i sin läge

Nästa dag ringde jag till Biståndshandläggaren och då blev det bestämt att Mamma skulle stå på kö till ett vårdboende.

Till slut fick jag Mamma att gå med på att avliva katten då hade han gått ner sig rejält i vikt bara på de senaste månaderna, jag tror faktiskt att Mamma glömde ge honom mat. Han vägde till slut bara ca 1,5 kg. Mamma var med hela tiden hos veterinären och det blev en lugn och fin stund hos veterinären och sedan tog jag hem honom och han vilar nu i min trädgård. Bara någon timme efteråt så hade Mamma glömt det och började ringa och fråga efter katten. Hon får samma svar hela tiden men hon kan bara ta det till sig en liten stund sedan kommer frågan igen.


Eftersom Mamma var ute och irrade runt på kvällarna så skulle hemtjänsten kolla henne på nätterna så att hon inte gick ut då. Hemtjänsten kollade henne varannan timme och lyckades då att väcka henne så då sov hon på dagarna istället!

Sedan inträffade 2 incidenter som kunde ha gått riktigt illa, Mamma hittades utan för huset i bara en tunn kofta men kunde ledas hem igen av vaktmästaren som tack och lov uppmärksammade henne. Senare samma dag så tog hon på sig och gick ner till busstationen för att ta bussen till Lund men hon hade inget busskort eller kontokort och verkade så förvirrad att Polisen tillkallades och de körde henne hem. Då tog det fyr i H-et, nu tyckte jag att det hade gått för långt och jag krävde att Mamma skulle in på korttidsboende omedelbart innan något mer allvarligt hände! Det tog en dag sedan fick hon plats på korttidsboendet och i torsdags följde jag med henne dit.

Vi kom när lunchen var över men det fanns soppa kvar till Mamma som åt med god aptit. Jag stannade kvar i drygt 1,5 timme innan jag lämnade henne där trygg med att veta att hon har det bra där. Så fort det blir något ledigt vårdboende så ska hon dit så hon kommer inte hem emellan.

Jag kollar hennes lägenhet varannan dag men inget kommer att göras med den nu innan årskiftet men sedan så ska ju den städas och sättas ut till försäljning. Mamma har varit hos advokat innan hon blev dålig och skrivet fullmakt till mig att sälja hennes lägenhet men inget blir som sagt gjort innan årskiftet, tack och lov. Så skönt att alla papper har skrivits hos advokat så vi vet vad Mamma vill att vi ska göra. Det känns tryggt att veta.

På kvällen när Mamma kom in på korttidsboende så var det som om någon hade klubbat ner mig. Så trött och öm i kroppen och jag fick migränanfall i fredags så jag kunde inte arbeta. Det var nog spänningarna i kroppen som släppte nu när jag inte behöver oroa mig så mycket för Mamma! Oroa mig får jag ju ändå göra men nu är hon i allafall inte ensam!


 

Då skulle man kanske tro att jag får en lugn jul i år och ett lugnt avslut på året men så blir det inte.  Vindkraftsverket på 100 m som planeras att byggas här hänger fortfarande över mig/oss. Bygglovsansökan blev inte godkänd i kommunen så Bolaget överklagade beslutet till Länstyrelsen som avslog Trelleborg Kommuns avslag så nu måste vi få ihop en överklagan innan 6 januari. Det är andra julen i rad som vi har detta hängande över oss!


Så nu hoppas att jag att nästa år blir ett bättre år än detta och ja Sancha, jag ska skärpa mig och blogga mer, lovar!


Snart nytt år var tar tiden vägen?

Det börjar ju bra 3 januari för då ska jag ta ut väninnan på en trevlig kväll vad vi ska göra är hemligt. Hon fyllde 50 år nu i början på december och jag uppvaktade med en blomsterbukett och att hon ska hålla 3 januari öppet för då ska vi hitta på något.

Men innan dess ska det firas både jul och nyår!


Önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!ANNONS
Av zelvis - 15 augusti 2013 20:03

Ja sedan i måndags så har jag semester och ska inte börja jobba förrän 9 september! Visst är det skönt med sommarsemester men jag föredrar att ta semester lite senare och det brukar vara många sköna dagar även i september. Dessutom brukar det inte så många turister och människor överallt. Men idag var det en massa människor på stadens Stortorg när det kom flera militära musikkårer och spelade för oss. http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article1954035/Militariska-musikkarer-belagrade-centrala-Trelleborg.html

Mamma har blivit sämre i sin Alzheimer och vi hade bokat till att åka och se Eva Rydberg men det blev istället sonen och jag som tittade på Fredriksdalsteatern och såg : Allo Allo, emliga armen med bla: Eva Rydberg, Sven Melander, Kim Sulocki och fick oss många härliga skratt! Speciellt när skådespelarna kom av sig och pikade varandra för det, då tjöt publiken av skratt.  Mamma hade nog inte orkat med både resan tur och retur och föreställningen så jag valde att inte säga något till henne.


I lördags hade vi vår årliga kräftskiva, grannarna och jag. Vi var 7 st som sörplade kräftor och sjöng snapsvisor och hade trevligt tillsammans. Fint väder fram till att kaffet blev klart sedan öppnade himlen sig  så Carina och jag gick in till henne och fikade. Hon bjöd på gott Marsalavin och vi satt länge och pratade. Till slut följde Carina med mig till dörren, inte för att det behövdes! nej hon passade på att rasta sin hund Helmut!!


Söndag morgon vaknade jag tidigt men valde att somna om  . Ett par timmar senare så ringde min mobil och innan jag hann svara så lade de på. Jag steg upp och passerade fönstret mot gatan när jag såg en bil med en husvagn och i bilens baklucka såg jag en siluett på en hund som jag kände igen! (Släthåriga Foxterriers har väldigt långa nosar!) Det var Malte,( ettan i kullen ) och hans matte och husse. Jag fick på mig morgonrocken och sprang ut till dem. De hade tagit en liten spontan tur till Trelleborg och Krankensjön, satt in en bild från Smygehuk på fredagen med: Här är vi!  på Facebook och när jag såg det så skrev jag till dem att komma och hälsa på hos oss. En snabb visit men så härligt att träffa dem alla igen! Tack för att ni tog er tid att hälsa på oss!!


Trädäcket börjar ta form och det blir rätt stort 6 x 4 m. Rena dansgolvet!! Dotterns sambo är elektriker och ska hjälpa mig att sätta in belysning på däcket så vi slipper treva oss fram i mörkret. När det är färdigt så får vi ha en liten invigningsfest!!  med god mat och dryck!


Nästa projekt är att få ordning på vedboden med ny dörr, fönster och klädsel men en sak i taget!


Av zelvis - 3 augusti 2013 11:30

Ja brodern är tillbaka!! 

Var han har varit och vad han har gjort är hans sak men han har i allafall fått sig en blåsning för att han har gjort oss alla oroliga och inte hört av sig till oss!Av zelvis - 2 augusti 2013 20:44

Efter att ha fått dålig nyheter i måndag så är min ena bror försvunnen! Varken hans mobil eller Facebook har varit igång sedan dess.

Han blev anmäld honom försvunnen till Polisen igår och idag ringde de för att få fler kompletterande uppgifter om honom från mig.

Hans sambo är väldigt orolig och vi har letat på de ställen där vi tror att han skulle kunna vara.

Tankarna snurrar hela tiden , vad kan ha hänt, var kan han vara, varför hör han inte av sig?!!

Jag sover dåligt, har huvudvärk och har lite svårt att ta mig för något.

Eftersom Mamma är som hon är så kommer jag inte att oroa henne med detta. Om hon kan ta det till sig så kommer hon bara att må dåligt av detta.

Hoppas att det blir ett bra slut på detta och att allt ordnar sig!

Av zelvis - 24 juli 2013 21:38

Även om mina barn är vuxna så behöver de Mammas hjälp ibland och det är väl klart att jag ställer upp om jag kan   .

Och det kunde jag igår genom att flyttstäda åt yngsta sonen tillsammans med hans inneboende och dennes flickvän. När vi lämnade lägenheten så sken och glänste den och luktade fräsch  Fönsterna blev putsade, duschen och toaletten skurade, bilschampo på kakeln för att få riktig glans på den (lite husmorsknep). Vi tog de sista sakerna med oss till den nya lägenheten mittemot Nöjesteatern. Stor ljus 3:a med ett enormt kök som jag tyckte mycket om!

Hoppas att  de hembakade kanelbullarna och franskbrödbullarna  som jag hade med mig smakade, nu har de lite bröd i frysen också. Ibland måste man bara få lov att skämma bort sina barn även om de är vuxna! Det mår både de och jag bra av! Knepet är att inte vara påträngande och klängig, men det hoppas jag verkligen inte att jag är!

Idag mår jag jag inte bra, jag har värk utav bara    men det hade jag räknat med !

Av zelvis - 21 juli 2013 13:28

Idag har jag varit på Dalabadet och träffat Tommy http://tommytott.se/ för att lämna några hemsydda vetevärmare så han kan lindra sin nackspärr. Jag sydde en till honom och ett hjärta till hans syster och jag hade ett litet lager hemma av rektangulära och hjärtformade vetevärmare som jag tog med mig. Dessa kan man värma i micron och använda om man till exempel bjuder på nybakat  och vill behålla värmen längre i bullar/bröd/kakor. Vetevärmaren till Tommy blir kvar på axlarna så man kan gå och röra sig med den på. Jag fick ett mönster på vetevärmare när jag gick på smärtrehab i Lund och har utvecklat den lite med en ståkrage så värmen går upp i nacken och inte bara på axlarna. Hoppas att det kan lindra Tommys nackspärr   det är inte alltid bra att ta smärtstillande tabletter.

Tommy var precis så trevlig i verkligheten som jag har uppfattat honom på bloggen. Trevligt att höra lite Norrländska, det väckte lite minnen av min svärmor som bodde i Kattilasaari nära Haparanda.  

Jag fick också träffa Prada och Chanel ( 2 jättesöta keliga, trevliga Chiuauatjejer),  och när jag kom hem blev jag grundligt avsnusad av Zelda och Elvis! Jag som är van vid mina två oömma krutpaket tyckte att dessa 2 tjejer var alldeles bedårande, små men ändå med ett stort självförtroende!


Igår tillbringade jag 5 timmar hemma hos Mamma med att städa för det var välbehövligt. Köket var fullt med småflugor så jag började med att i en kaffekopp göra en liten cocktail av vinäger, honung, diskmedel och lite vatten. När jag gick därifrån så var det många flugor som hade drunknat i koppen!

Under vasken hade Mamma förvarat potatis som hade börjat att gro och en hel del hade surnat så det var en blöt, illaluktande sörja där så det var bara att kavla upp ärmarna och ta tag i skiten!

Efter det så var det kylskåpets tur, åh herregud vad mycket mat jag fick slänga! Totalt blev det 6 bärkassar fulla som slängdes, pengar rätt ut i soptunnan, roligare hade hon kunnat ha för de pengarna   

Kylskåpet städades ur med klorin så inga bakterier kunde gro där. Efteråt så var det ett kylskåp där matvarorna var lätt-tillgängliga och man kunde se all mat ordentligt packeterad och hitta vad man sökte lätt!

Efteråt var det dags att ta hand om ekonomin men hon hade inga räkningar! Jag får ta tag i det imorgon och ringa till de som brukar skicka räkningar och höra mig för.

Jag tog foto på baksidan av tv`n med alla uppgifter om modellen av tvn för jag måste beställa en ny fjärrkontroll till henne. Nu är det inte Digitaltvfjärrkontrollen utan till själva fjärrkontrollen till tvn som är borta  

Hon kan bara titta på kanal 1 så jag tog med mig 3 ljudböcker med Doris Lessing så hon har något att göra. Böckerna handlar om katter och Mamma har lyssnat på dem tidigare men hon kommer inte ihåg det så det blir som en ny upplevelse för henne.

Mamma hade en riktigt Bra Dag i går med mycket lite minnesproblem nästan som hon har var innan sjukdomen, hon skrattade och var så nöjd och tacksam när hon såg resultatet!

Det varade inte så länge tyvärr för idag var hon "borta" igen men gårdagen har jag kvar i minnet  


3 arbetsveckor kvar innan jag har 4 veckors semester!

Inget bestämt vad som ska ske då utan jag tar det som det kommer. Trädgårdsarbete, utflykter, besök eller målning, helt beroende av vädret och dagsform! Skönt att kunna slippa ställa väckarklockan och vakna av sig själv!Av zelvis - 11 juli 2013 19:51

I tisdags var jag och Mamma på vårdcentralen för Mamma har en sådan oro i kroppen, hallucinerar, tar inte sin medicin som hon ska och ringer mig uppemot 15- 20 gånger varje natt! Så Mamma mår inte bra, något måste göras nu för så här kan vi inte ha det   

Hon fick en tablett som dämpar hennes oro och resultatet kom efter andra dagen när hon inte ringde alls natten till idag torsdag.   

I morse ringde hemvården till mig 2 ggr, första gången gällde det att Mamma skulle få ett trygghetslarm och hemvården behövde då 2 uppsättningar av nycklar till hennes lägenhet. Andra gången gällde det att de behövde ett låsbart skåp till Mammas mediciner. I går kväll när de kom så hade Mamma tömt ut alla tabletterna (som var i dosettdosan) i en skål och satt in skålen i ett kökskåp! 

Jag hade ett litet säkerhetsskåp med både kod och nyckel hemma och eftersom jag skulle till jobbet för att fixa nycklar till lägenheten så blev det nycklar även till säkerhetsskåpet. Skåpet är inte jättestort ungefär som ett  halvt A4-ark men det väger en del så Mamma får nog svårt och kämpigt om hon skulle försöka sig på att gömma skåpet. 

Jag får börja säkerhetstänka som jag gjorde när barnen var små men nu gäller det en vuxen kvinna ! 

Min ene bror följde med mig hem till Mamma idag och det tyckte jag var både bra och skönt för nu kunde han med egna ögon se hur det är med Mamma. Vi "blindade" låset i säkerhetsdörren så att det bara kan låsas och öppnas från utsidan. Mamma låste dörren inifrån och trots att jag förklarade faran för henne och satte en lapp med text att inte låsa så fortsatte hon att låsa. Om det hade börjat att brinna och låset var låst så tar det lång tid innan brandmännen kan ta sig in ca 10-15 min och då hinner de inte få ut henne i tid! 

Min bror berättade efteråt att han hade sett flera flugor på balkongfönstert och tittat ut balkongen. Där låg flera fyllda plastkassar och det var fullt med flugor på dem! Sopor!! Jag måste åka dit imorgon och städa bort soporna när hon är på dagverksamheten. Roligare kan man ha!   Men jag ska inte gnälla, jag har ju fått sova i natt   

Så denna veckan har det varit fullt upp men förhoppningsvis så får jag en lugn helg men man ska aldrig säga aldrig. Men jag har en sak som jag ska göra och behöver få lugn och ro till det. Samtidigt så lockar ju trädgården om det blir fint väder och det ska det tydligen bli!   

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Zelvis med Blogkeen
Följ Zelvis med Bloglovin'

Zelvis gästbok

Besökare

Räknare

Länkar

Carima

http://carima.bloggplatsen.se/


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se